Lideri društvene odgovornosti 2018

05.12.2018.
Naslovna Ldo Preuzmite dokument

Filantropija je po nekim kriterijumima razvijenija u Srbiji nego u ostalim susednim zemljama, ali i te kako postoji prostor za unapređenje u ovoj oblasti, naročito u regulatornom okviru.

U Srbiji je donirano 27 miliona evra u 2017. godini, što je prilično značajan rast od 28 odsto u odnosu na 2016. godinu, pokazuju podaci Fondacije Katalist. Prema prognozama te fondacije, trend rasta će se nastaviti i u 2018. godini iznosiće oko pet odsto. Treba imati u vidu da je 2016. godinu obeležio pad dobrotvornih davanja u svim zemljama regiona (osim u Crnoj Gori). Predstavnici fondacija u Srbiji ocenjuju da je filantropija u Srbiji u određenoj meri razvijenija nego u ostalim susednim zemljama, ali da i te kako postoji prostor za unapređenje u ovoj oblasti (naročito u regulatornom okviru). 

U tom kontekstu, u 2018. godini formirana je Koalicija za dobročinstvo koju čine predstavnici najvećih fondacija i humanitarnih organizacija koji u okviru tog novoformiranog tela treba da utiču na promene u ovoj oblasti, na dalji razvoj i promociju filantropije u javnosti.