Samo UAE i Turska žele da investiraju u bankarski sektor u Srbiji

25.12.2013. Novosti 0
Banke pokušavaju da opstanu na sve načine

Banke pokušavaju da opstanu na sve načine

Čačanska banka iznela akcije na prodaju, a kao potencijalni kupac pominje se banka iz Turske. Gotovo sve domaće banke su na prodaju, ali zbog finansijske krize teško se nalaze kupci.

I u Evropi, banke pokušavaju da opstanu na sve načine, a najčešće spajanjem. Interesovanje za naše tržište je malo, jer i trenutno prisutne strane banke sve teže posluju. Zbog toga se ulagači u bankarski sektor očekuju sa Istoka - Turske i Emirata.

Čačanska banka je svoje akcije iznela na prodaju, a kao potencijalni kupci se pominju banka iz Turske, kao najozbiljniji kandidat, kao i neke evropske grupe. Čačanska banka je dobra regionalna banka, u kojoj udeo od 29,99 odsto ima Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i međunarodna finansijska organizacija IFC ogranak Svetske banke od 19,98 odsto. Država ima učešće od 28,48 odsto. Ipak, novog vlasnika biraće EBRD, jer je ova institucija poznata po tome što dođe u određenu banku, uloži, a zatim je dobro proda. 

Velika banka iz Emirata sa gotovo 70 ogranaka je već trebalo da dođe na naše tržište, ali su se razgovori odužili. Ona ne želi da kupi nijednu našu banku, već da samostalno započne poslovanje. 

"Vode se razgovori, idu u dobrom pravcu. Očekivali smo da posao tokom leta privedemo kraju, ali bankari iz Emirata žele da sa svih strana sagledaju ulazak na naše tržište", istakla je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS. 

Upravo zbog odlaganja početka rada ove arapske banke, manje su strane investicije. Očekivali smo oko milijardu, a biće 700 miliona evra. 

Od šest domaćih banaka, najveće su Komercijalna banka i Poštanska štedionica. Za prodaju Komercijalne postoji moratorijum do 2015. godine, ali ako se nađe pogodan kupac, to se lako može raskinuti. 

Jedino Poštanska štedionica, koja je preuzela tri propale domaće banke zbog svoje specifičnosti klijentele (penzioneri i socijala) neće biti ponuđena na prodaju, već će je država dokapitalizovati. 

Srpsko tržište je dosad bila meka za bankare. Sa kamatnim stopama na kredite koje su najveće u Evropi svi bi lako profitirali da kriza nije urušila standard građana i dovela nenaplative kredite na nivo od 3,5 milijardi evra prema zvaničnim podacima, a nezvanično se operiše i cifrom od celih pet milijardi evra ili četvrtinom svih odobrenih zajmova. 

Trećina banaka koje posluju kod nas završiće ovu godinu sa gubitkom. Ovakvo stanje nije baš primamljivo, ali su bankarski interesi različiti. Uvek se vode očekivanjima i razmišljaju unapred.

Ostale vesti

 • Skup stan nastao je spajanjem dva manja

  Milioner prodao stan za 42 miliona dolara

  Američki milioner i filantrop Džon Striker prodao je svoj luksuzni stan u Njujorku za 42 miliona dolara. Striker je 2002. godine za 12,8 miliona dolara kupio dva susedna stana, što je tada bila najskuplja prodaja stana u istoriji njujorškog Aper Vest Sajda. Striker je spojio stanove, pretvorivši ih u penthaus i sada dobro zaradio na prodaji. Stan od 6...

  20.04.2014. detaljnije
 • Dnevna stopa inflacije iznosila je u Jugoslaviji 65 odsto

  TOP 5 najvećih inflacija u istoriji

  Srbija se nalazi na trećem mestu liste najvećih inflacija u istoriji koju je sačinio magazin Business Insider. Sudeći po ovoj listi, može se reći da je naša zemlja ovog puta zaista po nečemu lider u regionu, mada nam je i ovom slučaju tron ugrožen ukoliko u region svrstamo i našeg severnog suseda Mađarsku. 1. Mađarska Dnevna stopa inflacije: 207 ods...

  20.04.2014. detaljnije
 • Prolećni mrazevi tek slede, upozoravaju stručnjaci

  Sneg uništio zasade malina vredne 15 miliona evra

  Procenjuje se da je pod snegom propalo 15 miliona evra vrednih zasada maline, a kako upozoravaju stručnjaci, prolećni mrazevi tek slede. Aprilski sneg skupo će koštati Srbiju, 15 miliona evra - na toliko se procenjuje šteta koju je prolećni sneg naneo najatraktivijoj domaćoj voćki namenjenoj izvozu. "Za sada najveće štete jesu u usevima malina to jest...

  18.04.2014. detaljnije
 • Na povećanje prometa uticao je rast obima posla Er Srbije

  Aerodrom Nikola Tesla do milionitog putnika mesec dana ranije

  Na Aerodromu Nikola Tesla sutra će biti opslužen milioniti putnik od početka ove godine, što je mesec dana ranije nego 2013. godine, saopštio je aerodrom. Kako se navodi u saopštenju, na taj način se ostvaruju predviđanja da će sa početkom letnje sezone beogradski aerodrom nastaviti da beleži najveći porast broja putnika i obima saobraćaja u Evropi. "...

  18.04.2014. detaljnije
 • Evropski parlament smatra da moraju biti dostupni drugi izvori energenata

  EU prekida izgradnju Južnog toka?

  Evropski parlament pozvao je vlasti Evropske unije da neodložno uvedu sankcije ruskim energetskim kompanijama i prekinu izgradnju gasovoda Južni tok. EP je predložio i da se revidiraju, a možda i stave van snage, sve sporazume sa Rusijom, usvojenu rezoluciju EP, javila je danas ruska agencija RIA Novosti. EP "smatra, da gasovod Južni tok ne treba grad...

  17.04.2014. detaljnije

Komentari

  Dodaj komentar
 • Nema komentara