Samo UAE i Turska žele da investiraju u bankarski sektor u Srbiji

25.12.2013. Novosti 0
Banke pokušavaju da opstanu na sve načine

Banke pokušavaju da opstanu na sve načine

Čačanska banka iznela akcije na prodaju, a kao potencijalni kupac pominje se banka iz Turske. Gotovo sve domaće banke su na prodaju, ali zbog finansijske krize teško se nalaze kupci.

I u Evropi, banke pokušavaju da opstanu na sve načine, a najčešće spajanjem. Interesovanje za naše tržište je malo, jer i trenutno prisutne strane banke sve teže posluju. Zbog toga se ulagači u bankarski sektor očekuju sa Istoka - Turske i Emirata.

Čačanska banka je svoje akcije iznela na prodaju, a kao potencijalni kupci se pominju banka iz Turske, kao najozbiljniji kandidat, kao i neke evropske grupe. Čačanska banka je dobra regionalna banka, u kojoj udeo od 29,99 odsto ima Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i međunarodna finansijska organizacija IFC ogranak Svetske banke od 19,98 odsto. Država ima učešće od 28,48 odsto. Ipak, novog vlasnika biraće EBRD, jer je ova institucija poznata po tome što dođe u određenu banku, uloži, a zatim je dobro proda. 

Velika banka iz Emirata sa gotovo 70 ogranaka je već trebalo da dođe na naše tržište, ali su se razgovori odužili. Ona ne želi da kupi nijednu našu banku, već da samostalno započne poslovanje. 

"Vode se razgovori, idu u dobrom pravcu. Očekivali smo da posao tokom leta privedemo kraju, ali bankari iz Emirata žele da sa svih strana sagledaju ulazak na naše tržište", istakla je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS. 

Upravo zbog odlaganja početka rada ove arapske banke, manje su strane investicije. Očekivali smo oko milijardu, a biće 700 miliona evra. 

Od šest domaćih banaka, najveće su Komercijalna banka i Poštanska štedionica. Za prodaju Komercijalne postoji moratorijum do 2015. godine, ali ako se nađe pogodan kupac, to se lako može raskinuti. 

Jedino Poštanska štedionica, koja je preuzela tri propale domaće banke zbog svoje specifičnosti klijentele (penzioneri i socijala) neće biti ponuđena na prodaju, već će je država dokapitalizovati. 

Srpsko tržište je dosad bila meka za bankare. Sa kamatnim stopama na kredite koje su najveće u Evropi svi bi lako profitirali da kriza nije urušila standard građana i dovela nenaplative kredite na nivo od 3,5 milijardi evra prema zvaničnim podacima, a nezvanično se operiše i cifrom od celih pet milijardi evra ili četvrtinom svih odobrenih zajmova. 

Trećina banaka koje posluju kod nas završiće ovu godinu sa gubitkom. Ovakvo stanje nije baš primamljivo, ali su bankarski interesi različiti. Uvek se vode očekivanjima i razmišljaju unapred.

Ostale vesti

 • Manipulacije brojilom su vrlo česte u krađi struje

  Struju kradu na 52 načina

  Kontrolori i monteri EPS-a registrovali su 52 načina za krađu struje, a pet se najčešće primenjuju. To su direktno priključenje na banderu, zatim u samoj kući uključenje na dovod pre brojila, zamena mesta žica za odvod i dovod, pa se strujomer okreće unazad i briše utrošenu struju, kočenje iglom obrtnog dela brojača i postavljanje jakog magneta na brojilo...

  22.04.2014. detaljnije
 • Država uskoro prestaje da štiti problematična preduzeća od poverilaca

  Bliži se Dan D za preduzeća u restrukturiranju

  Sudbina 153 preduzeća u restrukturiranju nije nimalo sjajna, a iako su neka u tom statusu provela i deceniju, malo je šta urađeno da se osposobe za tržište. S obzirom da je ostalo manje od mesec dana do roka kada država, po odluci Ustavnog suda, prestaje da ta preduzeća štiti od poverilaca, a 30. jun je krajnji rok da se status tih preduzeća reši, buduć...

  22.04.2014. detaljnije
 • Čak 60 miliona stanova nema stanare

  U Kini 200 nenaseljenih fantomskih gradova

  Procenjuje se da u Kini ima preko 60 miliona stanova bez stanara u oko 200 fantomskih gradova u 12 različitih provincija. Kako prenosi kanadski list Pres, zvaničnih podataka o broju nenaseljenih stanova u kineskim "fantomskim" gradovima ili u potpuno praznim kvartovima udaljenim od centra grada - nema. "Tokom krize 2008, kada je drastično opao izvoz, ...

  22.04.2014. detaljnije
 • Putin je podneo predlog za legalizaciju kocke na Krimu

  Krim postaje novi Monte Karlo?

  Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi predlog zakona o legalizaciji kocke na poluostrvu Krim koje je pre mesec dana prisajedinjeno Rusiji. Parlament će najverovatnije usvojiti predlog, a onda će na lokalnim vlastima Krima biti određivanje zone u kojoj je kockanje dozvoljeno, prenela je agencija AFP, navodeći da predlog predstavlja poku...

  22.04.2014. detaljnije
 • Dug datira iz sovjetskog perioda

  Rusija otpisuje dug Severnoj Koreji

  Ruski parlament odlučio je da Severnoj Koreji otpiše dug još iz sovjetskog perioda, u iznosu od gotovo 10 milijardi američkih dolara. Dug će biti otpisan sklopu dogovora dve države čija je svrha da olakša izgradnju gasovoda prema Južnoj Koreji koji bi prolazio i kroz Severnu Koreju. Rusi su otpisali dug brojnim siromašnim državama saveznicama iz razdo...

  22.04.2014. detaljnije

Komentari

  Dodaj komentar
 • Nema komentara